Nieuws

Er gebeurt veel binnen het Henriette Roland Holst-jaar. Lees hier het laatste nieuws over de
verschillende projecten.

DROOM & DAAD 8 maart op Cultura

DROOM EN DAAD herhaald op zaterdag 8 maart op Cultura, het culturele themakanaal van de Publieke Omroep. Eerder werd de film al uitgezonden op de nationale televisie, maar nu dus op Cultura. Wil je de trailer zien? Klik dan op de blauwe titel hierboven, ga naar de volledige tekst van dit nieuwsitem en bekijk het filmpje op YouTube.

Lancering Literaire Route Noordwijk

Op donderdag 23 mei werd in aanwezigheid van zo'n 50 belangstellenden de Literaire Route Noordwijk gelanceerd. Wethouder van cultuur, Martijn Vroom, deed de officiŽle handeling nadat Dorine Holman van Stichting Schrijvers Pantheon uitleg had gegeven over het proces en de inhoud van app. Foto: Monica Stuurop.

Testen van de Literaire Route Noordwijk

Deze week hebben we de Literaire Route Noordwijk getest. Salma Chen (Letterkundig Museum), Roland van den Bergh (script schriiver) en Dorine Holman (Stichting Schrijvers Pantheon) luisterden met de oortjes van de smartphone in naar de mooie voice-over van Hans Croiset.

OfficiŽle lancering op 23 mei 14.00 uur

En de datum van de officiŽle lancering (of publicatie, zoals dat mooi heet) is bekend! Op donderdag 23 mei om 14.00 uur zal de wethouder van Cultuur, Martijn Vroom, van de gemeente Noordwijk de app formeel starten. De festiviteit vindt plaats in Het Cultuurcafť. Vanaf dan is de Literaire Route Noordwijk te downloaden op iedere smartphone. Zoek daarvoor in de App Store of op Google play naar 'Literaire Routes'. Je vindt dan niet alleen de Literaire Route Noordwijk, maar ook de wandeling van Jan Siebelink in Den Haag. Vanaf begin juni staat daar ook de Louis Couperus-wandeling.

Hans Croiset spreekt Literaire Route Noordwijk in

We zijn heel erg trots dat Hans Croiset heeft toegezegd de Literaire Route Noordwijk in te spreken! Eind april en begin mei starten de opnames. Daarna volgt natuurlijk de editing en gaan we testen. Dus alles loopt op schema. We kijken erg uit naar de officiŽle lancering die eind mei zal plaatsvinden. En dan natuurlijk allemaal 'aan de wandel'! Met de smartphone in de hand, en de koptelefoon op of oortjes in, en onderwijl genieten van het pittoreske Noordwijk-Binnen en het mondaine Noordwijk aan Zee. En dat in relatie tot literatuur. Wat wil een mens nog meer?

Literaire Route Jan Siebelink

Tijdens het Museumweekend presenteerde het Letterkundig Museum de eerste wandeling van de Literaire Routes App, een gratis app voor smartphones. De digitale Siebelink-wandeling voert langs diverse Haagse decors uit Siebelinks werk. Dus nu de app van Jan, en dan de Literaire Route Noordwijk...

App vordert gestaag

Inmiddels wordt er druk geschreven aan het script van de Literaire Route Noordwijk, zoals de Noordwijkse rondwandeling app vanaf vandaag heet. De Noordwijkse route is ťťn van de Literaire Routes die het Letterkundig Museum in samenwerking met derden - in dit geval Stichting Schrijvers Pantheon - publiceert. Zij maken overigens zelf ook een Literaire Route app: in Den Haag over Jan Siebelink.

Literaire rondwandeling app

Vandaag in het Leidsch Dagblad een mooie eerste aankondiging van de Noordwijkse literaire rondwandeling app.

Mooie avond met Elsbeth Etty

Wat hadden we een mooie avond tijdens de lezing van Elsbeth Etty. Ze wist Henriette Roland Holst tot leven te brengen alsof ze de dag daarvoor nog springlevend was. Ruim 60 belangstellenden woonden de lezing bij en genoten van deze afsluitende avond.

Lezing Elsbeth Etty op 17 januari

Heb je je nog niet opgegeven voor de lezing van Elsbeth Etty op donderdag 17 januari om 20.00 uur in de Bibliotheek Bollenstreek Noordwijk? Dat kan nog steeds... Dank aan Eli van Kekeren voor deze leuke foto van Annemarie en Henriette...

Volle bak bij DROOM & DAAD

Zo'n 50 personen kwamen op donderdagavond 20 december naar de Bibliotheek Bollenstreek Noordwijk om de film DROOM & DAAD te bekijken: de film over het bewogen leven van Henriette Roland Holst. Ook aanwezig waren Annette Apon (de regissuer) en Digna Sinke van SNG Film (de producent). Zij gaven een inleiding en korte toelichting op de film en na afloop beantwoordden zij vragen: over het beeldmateriaal, over het script, de muziek en nog veel meer. Bij de aansluitende borrel werden er nog veel meer ervaringen uitgewisseld.

Tentoonstelling is verlengd

De tentoonstelling 'Henriette Roland Holst en de Beweging van Tachtig' is verlengd. Je kan deze nog t/m zaterdag 19 januari 2013 bezoeken. De reden is dat Elsbeth Etty op donderdag 17 januari haar lezing over het leven van Henriette Roland Holst houdt.

Lezing Elsbeth Etty geannuleerd

In verband met persoonlijke omstandigheden gaat de lezing van Elsbeth Etty op dinsdag 11 december helaas niet door. De nieuwe datum wordt donderdag 17 januari 2013. Wil je dan komen? Graag! Laat het ons weten via info@schrijverspantheon.nl. Onze excuses voor het ongemak.

Meer lezen van de genomineerden?

Wil je meer weten over het werk van de genomineerden? Dat kan. Er is een aantal met een eigen blog of website. Neem 'ns een kijkje en geniet. En laat ons of de betrokken schrijvers weten wat je van hun werk vindt. Er over twitteren of berichten posten op Facebook mag natuurlijk altijd! Met dank aan Willem Krol voor de foto.

Winnend gedicht 'amateurs'

Het winnend gedicht van de categorie 'amateurs' is 'Doemkop': Lees voor het gehele gedicht verder door op deze kop te klikken! En bewonder het werk van Rob...

Winnend gedicht 'professionals'

Het winnende gedicht van Anna van Cooten in de categorie 'professionals' is: 'Want somber' Lees ook het hele gedicht van Anna. Klik op de kop en geniet!

Winnaars gedichtenwedstrijd bekend

Tijdens de stijlvolle en feestelijke bijeenkomst in de Oude Jeroenskerk in Noordwijk-Binnen (vlak bij het voormalige woonhuis van Henriette Roland Holst) werden op woensdagmiddag 21 november 2012 (de sterfdag van Henriette) de winnaars van de gedichtenwedstrijd '(maatschappelijk) bevlogen poŽzie' bekend gemaakt: Anna van Cooten en Rob Feenstra zijn de gelukkigen. Juryvoorzitter Elsbeth was vol lof over de 126 inzendingen die ze samen met haar collega juryleden mocht beoordelen. Ze vond het dan ook een eer deze twee winnaars te mogen feliciteren.

Optreden in Het Cultuurcafť

Op zondag 25 november treden de genomineerden van de wedstrijd op in Het Cultuurcafť in Noordwijk. Zij dragen dan niet alleen hun genomineerde werk op, maar zullen ook vertellen over hun idee achter het gedicht, hoe zij te werk gingen en wat hen bewoog om mee te doen aan de wedstrijd '(maatschappelijk) bevlogen poŽzie'.

Genomineerden bekend

De jury had er een hele kluif aan: zo'n 125 gedichten werden in de afgelopen weken gelezen en beoordeeld. Inmiddels zijn de genomineerden bekend en uitgenodigd om op woensdag 21 november naar de feestelijke bekendmaking te komen in de Oude Jeroenskerk.

Sfeer impressie

Wilt u een korte sfeer impressie van deze middag? Dat kan. Dirk-Jan Booij (van Bureau Booy) heeft een YouTube-filmpje gemaakt - waarvoor onze dank - dat voor een ieder te bekijken is. Klik verder door op dit nieuws-item en ga naar YouTube.

Enthousiast ontvangen

De opening van de tentoonstelling 'Henriette Roland Holst en de Beweging van Tachtig' op zaterdag 20 oktober is enthousiast ontvangen. Ruim 125 gasten waren getuige van de openingshandeling door de bekend schrijfster Susan Smit.

Opening door Susan Smit

We zijn er trots op dat de bekende, van origine Noordwijkse, schrijfster Susan Smit de tentoonstelling 'Henriette Roland Holst en de Beweging van Tachtig' officieel opent op zaterdag 20 oktober. Vanaf 13.30 uur is de ontvangst met een kopje koffie/thee. Om 14.00 uur begint het officiŽle programma. De middag duurt tot ongeveer 15.00 uur. Wil je aanwezig zijn bij dit bijzondere moment? Dat kan. Mail naar info@schrijverspantheon.nl en meld je aan. De tentoonstelling in de Bibliotheek Bollenstreek Noordwijk (Akkerwinde 1A, 2201 MC Noordwijk, T 071 361 17 10) loopt van 20 oktober tot en met 31 december 2012.

Met de droom als wapen

Op 25 oktober speelt om 20.00 uur toneelgroep 'Oneffe' de voorstelling 'Met de droom als wapen' in de Bibliotheek Bollenstreek Noordwijk. Een avond vol idealisme en vriendschap. Een strijd tussen hart en hoofd. Tussen principes en pragmatiek. De voorstelling vindt plaats in de Bibliotheek Bollenstreek Noordwijk. Toegang Ä 5,00 per persoon (inclusief drankjes). Inloop om 19.30 uur, aanvang 20.00 uur. Graag vooraf resereren via www.schrijverspantheon of www.bibliotheekbollenstreek.nl of aan de balie bij de Bibliotheek Bollenstreek Noordwijk (Akkerwinde 1A, 2201 MC Noordwijk).

10.000 folders verspreid

De sociale media is vanaf medio september volop ingezet om de gedichtenwedstrijd '(maatschappelijk) bevlogen poŽzie' bekendheid te geven. Om zoveel mogelijk mensen de kans te geven mee te doen zijn er deze week ook 10.000 folders verspreid. Naar scholen, ouderen organisaties, uitgeverijen, auteurs, boekhandels, leesclubs, enzovoorts. Wil je deze folder ook ontvangen? Stuur dan een mail naar info@schrijverspantheon.nl en we sturen je ťťn of meerdere exemplaren toe. De media geven veel aandacht aan het Henriette Roland Holst-project en de diverse activiteiten. Natuurlijk heeft de gedichtenwedstrijd nu de meeste prioriteit, maar ook de tentoonstelling in de Bibliotheek Bollenstreek Noordwijk en de Noordwijkse literaire rondwandeling app staan in de belangstelling. Wil je een aantal artikelen lezen? Kijk dan op de Facebookpagina: Schrijvers Pantheon. We vinden het fijn als je berichten deelt en aanklikken van de knop 'vind ik leuk' mag natuurlijk altijd!

DROOM & DAAD in Noordwijk

Op donderdag 20 december wordt de film DROOM & DAAD in Noordwijk vertoont. In de filmzaal van Bibliotheek Bollenstreek Noordwijk houden Annette Apon (regisseur) en Digna Sinke (producent) voorafgaand aan de vertoning een inleiding. Start van de avond om 20.00 uur. Toegang Ä 2,50 per persoon. Graag vooraf reserveren. Inloop vanaf 19.30 uur met koffie/thee.

DROOM & DAAD

Op zaterdag 24 november is de wereldpremiŤre van DROOM & DAAD, de film over het bewogen leven van Henriette Roland Holst in het EYE Film Instituut te Amsterdam. Gemaakt door Annette Apon (regisseur) en Digna Sinke (producent, SNG Film). Vanzelfsprekend zal de film ook in Noordwijk te zien zijn. Raadpleeg regelmatig deze site voor de laatste nieuwsberichten wanneer de voorstelling in Noordwijk zal plaatsvinden.

We gaan van start

Het Henriette Roland Holst-jaar gaat van start! Vanaf begin september kunnen de gedichten worden ingezonden om mee te doen aan de gedichtenwedstrijd (maatschappelijk) bevlogen poŽzie.