sfeerafbeelding

Tentoonstelling

De tentoonstelling 'Henriette Roland Holst en de Beweging van Tachtig' in de Bibliotheek Bollenstreek Noordwijk geeft een mooie impressie over haar leven. Aan de hand van Henriette (Jet) Roland Holst-van der Schalk word je meegenomen in de wereld van de literatuur en poëzie van haar tijd, met nadruk op de Beweging van Tachtig, ook wel 'De Tachtigers' genoemd. Ook haar periode in Noordwijk en haar latere politieke carrière krijgen aandacht binnen de tentoonstelling. Natuurlijk zie je daar ook bijzondere foto's en voorwerpen uit haar (Noordwijkse) tijd en laten we bewegend beeld en muziek zien en horen. 

Jetje van der Schalk wist op jonge leeftijd al dat ze een grote liefde voor de letteren had, al zal ze dat op die manier natuurlijk niet geuit hebben. Als vijfjarige kleuter dichtte ze*:

Het arme kind
door niemand bemind,
door iedereen gehaat
zwierf zij over straat.

 
Op haar 12de werd het al serieuzer, want tijdens een ruzie riep ze woedend uit 'ik word toch dichteres!'. En rond haar twintigste maakte ze kennis met het werk van de jonge dichters van de Beweging van Tachtig. Ze las Frederik van Eeden - die later met Martha van Vloten trouwde, een jeugdvriendinnetje van Jetje - en Albert Verwey, die ook redacteur was van De Nieuwe GidsVerwey was inmiddels getrouwd met het zusje van Martha, Kitty van Vloten. Vanaf 1892  komt zij regelmatig bij de Albert en Kitty, in het markante huis Villa Nova op de rand van Noordwijk-Binnen en Noordwijk aan Zee, waar veel schrijvers en kunstenaars bijeen kwamen. Laat je verder meevoeren langs de tijdlijn van het leven van Henriette, en kom vanaf zaterdag 20 oktober 2012 naar de Bibliotheek Bollenstreek Noordwijk en bezoek de tentoonstelling 'Henriette Roland Holst en de Beweging van Tachtig'. 

* Met dank aan Elsbeth Etty voor al deze informatie. Uit haar boek Henriette Roland Holst 1869-1952, Liefde is heel het leven niet.

Officiële opening
Wil je aanwezig zijn bij de officiële opening op zaterdag 20 oktober? Dat kan. Ga naar contact en stuur een bericht naar info@schrijverspantheon.nl. We horen graag met hoeveel personen je wilt komen. 

Openingstijden
De tentoonstelling 'Henriette Roland Holst en de Beweging van Tachtig' is te bezoeken tijdens openingstijden van de Bibliotheek Bollenstreek Noordwijk en is vrij toegankelijk. Je hoeft geen lid van de bibliotheek te zijn om te komen, een Museumkaart is ook niet nodig. Wil je met een groep komen kijken buiten de openingstijden? Geen probleem, stuur dan een bericht naar info@schrijverspantheon.nl en overleggen we hoe we dit regelen. 

DROOM & DAAD 
Op zaterdag 24 november is de wereldpremière van DROOM & DAAD, de film over het bewogen leven van Henriette Roland Holst in het EYE Film Instituut te Amsterdam. Gemaakt door Annette Apon (regisseur) en Digna Sinke (producent, SNG Film). Vanzelfsprekend is de film ook in Noordwijk te zien zijn. En wel op donderdag 20 december om 20.00 uur in de Bibliotheek Bollenstreek Noordwijk. Digna Sinke en Annette Apon zijn aanwezig en houden een inleiding. Raadpleeg regelmatig deze site voor de laatste nieuwsberichten