App

App


Sinds mei 2013 is de Literaire Route Noordwijk beschikbaar. Dé Noordwijkse literaire rondwandeling app voor iedereen die niet alleen van literatuur, maar ook van wandelen houdt. In samenwerking met het Letterkundig Museum wordt op een uiterst moderne manier een rondwandeling aangeboden die meer vertelt over het rijke literaire aanbod in Noordwijk. Want niet alleen Henriette Roland Holst heeft hier gewoond (toen nog Henriette (Jet) van der Schalk), maar ook bijvoorbeeld Albert Verwey en Hendrik Marsman (je weet wel, van 'Denkend aan Holland... '). Terwijl andere schrijvers, zoals Thomas Mann, hier hun vakantie doorbrachten. 

Veel auteurs noemen Noordwijk in hun boeken of refereren daaraan. Zoals Harry Mulisch in De ontdekking van de Hemel, of P.F. Thomése in Zuidland. En Susan Smit heeft Noordwijk in haar epische roman Vloed een wel heel duidelijke rol laten spelen. Kortom, de Literaire Route Noordwijk geeft niet alleen een prachtig beeld van het oude en pittoreske Noordwijk-Binnen, maar ook van het mondaine Noordwijk aan Zee. En dat in relatie tot literatuur. De app is voor iedereen vanaf 24 mei 2013 te downloaden via de App Store of via Google play. 

Helaas is de app sinds 1 juni 2022 niet meer beschikbaar vanwege de problemen met de werking op IOS apparaten. De prachtige wandeling kunt u nog wel vinden via deze link


Sombre gedachten schiep een sombre tijd,
het leven lag, gelijk eenschip in trage
wateren, en een stem sprak dat de lage
luchten alles omsloten voor altijd.

Er was geen licht, er was geen lucht: de handen
verslapten, omdat zij van hoop leeg waren;
denkers doken naar wrede trotse maren
dat ze hun ziel behoedde voor verzanden.

Dichters wendden zich van de levens-sferen
wederbegerend wat in d'eeuwen sliep,
of loken d'ogen en verbleekten diep
beproevende op hun eigen hart te teren.

In de zware tijd die zo langzaam streek
was 't dat een moedeloze berusting groeide
en opkwam mat geloof van de vermoeide
wereld wier oude gang een eeuwige leek.

Maar onderwijl werd in beneden-lagen
ver van 't mistroostig ras dat heerste op aard
met smart ontvangen, en in pijn gebaard
de nieuwe kracht, die ons omhoog zal dragen.

Share by: